Στον «πάγο» καφές-διασκέδαση. Κλείνουν και τα εμπορικά κέντρα.

66

Καφετέριες, καφέ μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα κλείνουν, στο πλαίσιο της επέκτασης των μέτρων κατά του κορωνοϊού. 

Η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων για 15 ημέρες ισχύει επίσης για κομμωτήρια, κουρεία, οίκους ανοχής, κέντρα αισθητικής, ενώ θα ανακοινωθεί και η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων τυχερών παιχνιδιών, τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν διαδικτυακά.
Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα, θεματικά πάρκα με εξαίρεση τους ζωολογικούς και τους βοτανικούς κήπους.
Από την προηγούμενη ημέρα είχε ήδη αποφαστστεί η αναστολή της λειτουργίας για 15 ημέρες των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και των κέντρων διασκέδασης.
Στο πλαίσιο των μέτρων κλειστά για διάστημα δύο εβδομάδων θα παραμένουν και τα δικαστήρια, ενώ προσωρινό «στοπ» μπαίνει και στους πλειστηριασμούς.

Ποια καταστήματα παραμένουν ανοικτά

Ανοικτά παραμένουν τα καταστήματα που αφορούν στην αλυσίδα τροφοδοσίας, τα ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα, τα βενζινάδικα, τα καταστήματα λιανεμπορίου, ενώ στο χώρο της εστίασης εξακολουθούν να λειτουργούν τα καταστήματα που κάνουν διανομή κατ’ οίκον (delivery). Τα καταστήματα take away συνεχίζουν επίσης να λειτουργούν με την προϋπόθεση ότι η ουρά των πελατών δεν θα ξεπερνάει τα πέντε άτομα.

Τα κρούσματα σε αριθμούς

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 190. Την προηγούμενη ημέρα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 117, άρα ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε μέσα σε μία ημέρα κατά 73 άτομα.

36 κρούσματα τελούν υπό διερεύνηση, 11 παραμένουν «ορφανά», εκ των οποίων τα 9 στην Αττική, 47 νοσηλευονται, ενώ πέντε από αυτά νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνωμένα. Δύο από τις περιπτώσεις αυτές νοσηλεύονται σε Μονάδες εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Πάτρα, 1 στο «Αττικόν», 1 στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, και 1 στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα.