Οι ελληνικές δυνάμεις «κρατούν» στον ‘Εβρο. Όλες οι εξελίξεις για τις ορδές μεταναστών.

148

Έκρυθμη η κατάσταση στον Έβρο με τους χιλιάδες μετανάστες να έχουν κάνει αρκετές απόπειρες κατά τη διάρκεια της νύχτας να περάσουν στο εληνικό έδαφος.
Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για «οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων» και κινείται σε τρια μέτωπα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στέλνει σαφές μήνυμα στην ‘Αγκυρα με την αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα (διακοπή λειτουργίας τελωνείου στις Καστανιές Έβρου), με μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού με ηγέτες της περιοχής, αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες. Και τρίτον με την έκτακτη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αποτιμηθεί στο σύνολό της η κατάσταση και να χαραχθούν τα επόμενα βήματα της Αθήνας.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.
«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε το αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες», δήλωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής λίγο πριν πετάξει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για τον Έβρο με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Στεφανής αποκάλυψε ότι μέσα σε μία μέρα, χθες, έγιναν 9.600 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα από την ελληνοτουρκική μεθόριο.

 

ΔΥΣΚΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ. ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ.

«Περιμένουμε τις εξελίξεις με υπομονή» δήλωσε σε ελληνικά δίκτυα ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καστανιών,Στ. Τζιαμαλίδης ο οποίος διέψευσε τις αρχικές πληροφορίες περί εκκένωσης της ακριτικής περιοχής.
Για το θέμα χθες ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης δήλωσε στο «sputnik», ότι το μοναδικό γεγονός που πραγματικά συνέβη, η μοναδική μετακίνηση, είναι ότι τα παιδιά δυο ηλικιωμένων, μετέφεραν τους γονείς τους στην Ορεστιάδα από τις Καστανιές».
«Μοιράζουν ακόμη και σκάλες οι Τούρκοι στους μετανάστες, ώστε να περάσουν πάνω από τα σύρματα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων. Ο Π. Χαρελάς, επιβεβαίωσε ότι οι μετανάστες φθάνουν στην περιοχή οργανωμένα με λεωφορεία, ενώ όπως είπε σε οργανωμένη περιπολία από την ελληνική πλευρά, διαπιστώθηκε η προσπάθεια τούρκων στρατιωτικών να κόψουν τα συρματοπλέγματα στα σύνορα, «προκειμένου να δημιουργήσουν περάσματα» όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Καστανιών.
Οι συγκεντρωμένοι μετανάστες φαίνεται πως δεν έχουν καμία σχέση με τη Συρία, αλλά προέρχονται από άλλες χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Αφρική. Εντωμεταξύ, εκτός από τις Καστανιές φαίνεται πως υπάρχουν απόπειρες να μπουν στην Ελλάδα και από το Δέλτα του Έβρου.
Στα σύνορα με την Τουρκία βρίσκονται απο χθες το απόγευμα διμοιρίες των ΜΑΤ, από Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.
Οι αρχές, προχώρησαν χθες σε 70 συλλήψεις, ενώ άλλες 66 έγιναν την Παρασκευή.
Χθες το απόγευμα ομάδες ατόμων επιχείρησαν, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Οι δυνάμεις φρούρησης αναγκάστηκαν να «απαντήσουν» με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από την απέναντι πλευρά.
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η πληροφορία την οποία μετέδωσε ο ΣΚΑΙ και σύμφωνα με την οποία, μεταξύ των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που μεταφέρουν οι Τούρκοι προς τον Έβρο βρίσκονται και «ποινικοί».