Κρούσματα Καβασάκι σε Ιπποκράτειο και Αττικόν

Τι απαντούν οι γιατροί σε πιθανή συσχέτιση με κορωνοϊό (Video)

185

Δύο παιδιά, το ένα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και το άλλο στο Αττικόν νοσηλεύονται με τη νόσο Καβασάκι.

Μάλιστα, το παιδί στη Θεσσαλονίκη υπεβλήθη σε τεστ για κορωνοϊό το οποίο βγήκε αρνητικό, με τους γιατρούς να δείχνουν να μην ανησυχούν ιδιαίτερα, επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν αντίστοιχα περιστατικά.

Καθησυχαστικός ήταν και ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ.

«Καβασάκι είχαμε προ κορωνοϊού. Το βλέπαμε παλιότερα και θα το βλέπουμε και μετά την πανδημία. Πρόκειται βέβαια για μία σπάνια νόσο» ανέφερε ο καθηγητής, μιλώντας στο Open, και πρόσθεσε: «Σε κάποια μέρη του κόσμου με τον επιπολασμό της νόσου Covid-19, όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, είχαμε παρόμοια υπερφλεγμονώδη νοσήματα. Κάποια παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, κάποια δεν ήταν θετικά».

«Δεν είναι γνωστό ακόμα αν σχετίζεται η νόσος Καβασάκι με τον κορωνοϊό. Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα όπως ο κορωνοϊός, απλά συνέπεσε μαζί του η διάγνωση σε κάποια παιδιά. Αν υπάρχει συσχετισμός, δεν γνωρίζουμε ακόμη και θα το μάθουμε στο μέλλον» ξεκαθαρίζει.

Αναφερόμενος στην ίδια τη νόσο, ο καθηγητής είπε: «Η κλινική εικόνα και τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός για 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα. Είναι γενικά τα τα συμπτώματα κι όταν κάνει διάγνωση ένας παιδίατρος τη βάζει στο μυαλό του και τη νόσο Καβασάκι. Κκανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια τι είναι. Μπορεί να είναι ιός, μπορεί να είναι κάποιος άλλος παράγοντας που την γεννά. Αντιμετωπίζεται, υπάρχει θεραπεία. Σε κάποια παιδιά, αν δεν λάβουν θεραπεία, ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια ανευρύσματα στεφανιαία αργότερα. Αντιμετωπίζεται με γ’ σφαιρίνη κι ασπιρίνη. Η θεραπεία προλαμβάνει την επιπλοκή αυτή σε πολύ μεγάλο ποσοστό»

Ερωτηθείς σχετικά με το κρούσμα που παρουσιάστηκε στο Ιπποκράτειο, ο καθηγητής τόνισε: «Φυσικά και είχαμε, έχουμε και θα έχουμε παιδιά με νόσο Καβασάκι. Δεν ξέρουμε αν σχετίζεται αιτιολογικά η νόσος Καβασάκι (σσ με τον κορωνοϊό). Σχετίζονται μόνο χρονολογικά».

 

 

Τι είναι η νόσος Καβασάκι

Για τα περιστατικά της νόσου Καβασάκι έχει ήδη τοποθετηθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέροντας πως είναι εις γνώσιν των αναφορών της νόσου Καβασάκι σε μικρά παιδιά και την πιθανή συσχέτιση της με τον COVID-19, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια, που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, τα αιτία της οποίας παρόλο που δεν είναι πλήρως κατανοητά, πιστεύεται ότι η κατάσταση προκαλείται από ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι η νόσος είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ προτρέπει τους γονείς να συνεχίσουν να προστατεύουν την υγεία των μελών της οικογένειας και των παιδιών από τον COVID-19, εφαρμόζοντας μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και υγιεινής και αναζητώντας ιατρική συμβουλή και βοήθεια όταν αυτό χρειαστεί.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό για τέσσερις και πλέον ημέρες, εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονοκέφαλο και πονόλαιμο, ενώ προκαλείται πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή του συνδρόμου είναι η προσβολή των αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαία αγγεία).

Αν τα αγγεία αυτά προσβληθούν, το παιδί είναι πιθανό να παρουσιάσει ανεύρυσμα των αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβος.

Σημειώνεται, τέλος,  πως μελέτες έχουν περιγράψει μια σχέση ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και του συνδρόμου Καβασάκι, που κυμαίνονται από το 9% έως και το 42% των ασθενών.

Οι γιατροί, πάντως, από Ισπανία και Ιταλία, όπου καταγράφηκαν τέτοιου είδους περιστατικά, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο, αλλά για λίγα μόνο περιστατικά. Ωστόσο,  η τυχόν συσχέτισή του με τον κορωνοϊό εξετάζεται.