Ισχυρό μήνυμα του Πρωθυπουργού από τον Έβρο. Οικονομική ενίσχυση και «Frontex» τα πρώτα μέτρα από την Ευρώπη.

157
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα με τα 350 εκατ. να είναι άμεσα διαθέσιμα αλλά και πλήρη επιχειρησιακή υποστήριξη στις ελληνικές αρχές. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, διεμήνυσαν όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

 

Ισχυρό μήνυμα από τις Καστανιές Έβρου, του Πρωθυπουργού της χώρας.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το πρόβλημα συνιστά ασύμμετρη απειλή, εισημαίνοντας πως είναι υποχρέωσή του να περιφρουρήσει την ακεραιότητα της χώρας. «Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Δεν είναι πια πρόβλημα προσφυγικό – μεταναστευτικό, αλλά συνιστά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρωπης».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβολής του εθνικού εδάφους της Ελλάδας, εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους, αγνώστου προέλευσης και αγνώστων σκοπών, που δεν διστάζουν όπως είπε να χρησιμοποιήσουν βία.

«Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στην ετοιμότητα του ελληνικού λαού, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είμαι σίγουρος ότι θα εκφραστεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται».

Αν η Ευρώπη θέλει να προστατεύσει τους πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορα, αυτό που εμείς με την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνουμε, είπε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.

«Ο σκοπός της δημιουργίας της Frontex είναι για να μοιραστούμε το βάρος της προστασίας των συνόρων», σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας την ηγεσία της ΕΕ για την παρουσία τους στην περιοχή του Έβρου.

Χρηματοδότηση 700 εκατ. ευρώ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε χρηματική υποστήριξη ύψους 700ων εκατομ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείρηση του μεταναστευτικού.
Παράλληλα, τόνισε πως θα υπάρξει άμεση στήριξη στη χώρα που αφορά εξοπλισμό και προσωπικό για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε.

«Μπορούμε να παράσχουμε οικονομική στήριξη 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, με τα 350 εκατ. που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού»

Όπως είπε, η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης με τη συμμετοχή επτά σκαφών, δυο ελικοπτέρων ενός αεροσκάφους, δυο οχημάτων με κάμερες και 100 συνοριοφυλάκων πλέον των 530 που ήδη βρίσκονται στα χερσαία και τα θαλάσσια συνορα της Ελλάδας.

Σάρλ Μισέλ: Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαΪκά

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι είναι σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις «να μην βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες αλλά στο πεδίο και να έχουνε την καλύτερη δυνατή αντίληψη του τι γίνεται στα σύνορα με την Τουρκία».
Ο Σάρλ Μισέλ, εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και την φύλαξη των συνόρων με ομάδες ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες.

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και είναι κρισιμης σημασίας για το μέλλον της ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντρέι Πλένκοβιτς. Ασπίδα η Ελλάδα για τα Ευρωπαικά Σύνορα

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, εξέφρασε την στήριξη και την αλληλεγγύη του προς την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση στη νέα μεταναστευτική κατάσταση.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση, διότι όπως είπε η Ούρσουλα η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» τόνισε ο Πλένκοβιτς.

Ο πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέταξαν με ελικόπτερο Σινούκ κατά μήκος των συνόρων του Έβρου προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί.


«Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τους κατοίκους που, όπως είπε, «βάζουν πάντα πλάτη».

Στον Έβρο θα βρεθεί αύριο και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.