Η επική συνεργασία Elvis Presley και David Bowie που δεν έγινε ποτέ

Ο David Bowie είχε παραδεχθεί ότι αντιμετώπιζε ως μύθο τον Elvis Presley, αναφέροντας χαρακτηριστικά για τη σύμπτωση που τους ήθελε γεννημένους την ίδια ημέρα

88

Ήταν γραφτό ο Elvis Presley και ο David Bowie να επηρεάσουν έκδηλα το μουσικό τοπίο. Δυο φαινομενικά αντίθετες πορείες που διαθέτουν αρκετά κοινά.

Δύο λαμπεροί θρύλοι, δύο εμβληματικά είδωλα, δύο μεγάλοι εμπνευστές. Ο Elvis Presley και ο David Bowie μοιράζονται την ίδια ημερομηνία γέννησης (8 Ιανουαρίου) με διαφορά δώδεκα ετών και παραλίγο να είχαν μοιραστεί και ανεπανάληπτες στιγμές δημιουργίας.

Ο Elvis Presley έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου 1977 σε ηλικία 42 ετών και ο δεύτερος πέθανε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, στις 10 Ιανουαρίου 2016 σε ηλικία 69 ετών.

Τα κοινά που μοιράζονταν ο «Βασιλιάς» και ο «Λευκός Δούκας» ήταν αρκετά, ανάμεσα πάντα σε δεκάδες επιτυχίες και δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις.

Σε πρώτο πλάνο τοποθετείται σαφώς το απαράμιλλο στιλ που τους έκανε μοναδικούς και τους χαρακτήρισε. Επιλογές που παρόλο που έχουν γίνει συχνό αντικείμενο μίμησης, κανείς δεν κατόρθωσε να πλησιάσει την πηγαία αυθεντικότητά τους ούτε στο ελάχιστο.

Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι δύο ασυναγώνιστες προσωπικότητες το υποστήριξαν με την ίδια τους τη φύση.

Με τον ακαταμάχητο συνδυασμό της μουσικής και της εμφάνισης, ο Elvis Presley και ο David Bowie κατέκτησαν αβίαστα μία θέση στο καλλιτεχνικό πάνθεον, παραμένοντας καλλιτέχνες με έκδηλη επίδραση στη μουσική πραγματικότητα.

Elvis Presley - Hit Channel

Παρόλο που εκπροσώπησαν θριαμβευτικά δύο διαφορετικά μουσικά είδη, μοιάζει δυνατός ο ισχυρισμός ότι αποτέλεσαν συνδετικούς κρίκους της συνεχούς εξέλιξης της μουσικής.

Ο Elvis Presley, έχοντας ξεκινήσει νωρίτερα την καριέρα του – από τα μέσα των 50’s, κατετάγη ως ο πρώτος rock star στα χρονικά, τοποθετώντας τις βάσεις στη μοντέρνα εννοιολογική σημασία του όρου.

Ο «Βασιλιάς» δημιούργησε τη δική του προσωπικότητα – σήμα κατατεθέν, στεκούμενος κεντρική φιγούρα στην καθιέρωση του «rockabilly», μίας εκ των πρώτων μορφών του rock & roll.

David Bowie - Hit Channel

Μερικά χρόνια αργότερα παρέλαβε τη σκυτάλη ο David Bowie για να συμβάλλει στην εξάπλωση της pop κουλτούρας, δίνοντας έμφαση στην οπτική παρουσίαση και προπάντων στην εξέλιξη.

Με όπλο την καινοτομία και την οξυδέρκεια, ο «Ziggy Stardust» (όπως επονομαζόταν μία από τις περσόνες που εφηύρε) πειραματίστηκε εις βάθος οικοδομώντας το σύγχρονο πλαίσιο της pop μουσικής.

Ομοιότητες εντοπίζονται και στη σκιώδη πλευρά τους. Και οι δύο υπήρξαν εθισμένοι σε ουσίες, νόμιμες ή μη, αντιμετωπίζοντας προβλήματα με την υγεία τους.

Οι συνεργασίες που δεν έγιναν

Οι δύο μουσικοί θρύλοι βρέθηκαν κοντά στο σημείο να μοιραστούν και το ίδιο τραγούδι, αλλά και να συνεργαστούν περαιτέρω.

Το 1975, ο David Bowie πρότεινε στον Elvis Presley να ερμηνεύσει ένα τραγούδι με τίτλο «Golden Years».

Παρότι ο τελευταίος φέρεται να αρνήθηκε την πρόταση, το εν λόγω single συμπεριελήφθη στο άλμπουμ «Station to Station» του David Bowie, ερμηνευμένο βέβαια από τον ίδιο.

Λέγεται ότι είχε ζητήσει από την πρώην σύζυγό του, Angie, να μεταβιβάσει την επιθυμία αυτή στον Αμερικανό αστέρα, όμως ήταν και εκείνη πολύ αγχωμένη για να το κάνει.

Όπως φαίνεται ότι είχε εκμυστηρευτεί ο Βρετανός καλλιτέχνης, ο «Βασιλιάς του Rock & Roll» του είχε τηλεφωνήσει το 1977, έξι μήνες πριν το θάνατό του, ώστε να συζητήσει μαζί του την πιθανότητα να γίνει ο παραγωγός στην επόμενη δισκογραφική δουλειά του.

Τους ισχυρισμούς αυτούς προέβαλε σε συνέντευξή του ο Dwigth Yoakam, Αμερικανός τραγουδιστής της country.

Αναμφισβήτητα, όποια από τις δύο συνεργασίες κι αν προχωρούσε, η έκβασή της θα ήταν τρομερά ενδιαφέρουσα. Σήμερα δεν υπάρχουν λόγια για να την περιγράψουν, αφού είναι δύσκολο για κάποιον να φανταστεί στην πράξη την ένωση των δύο μοναδικών χαρακτήρων.

Ο David Bowie είχε παραδεχθεί ότι αντιμετώπιζε ως μύθο τον Elvis Presley, αναφέροντας χαρακτηριστικά για τη σύμπτωση που τους ήθελε γεννημένους την ίδια ημέρα:

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ήταν ένας σημαντικός ήρωάς μου. Και ήμουν πιθανώς αρκετά ηλίθιος για να πιστέψω ότι το να έχω την ίδια ημερομηνία γέννησης μαζί σήμαινε πράγματι κάτι.»

Για να προσθέσει σε άλλη δήλωσή του: «Σε κανένα σημείο δεν αμφέβαλα ότι θα ήμουν ό,τι κοντινότερο θα μπορούσε να υπάρξει στον Elvis Presley της Αγγλίας. Ακόμα και από οχτώ ή εννέα χρονών σκεφτόμουν “Λοιπόν, θα γίνω ο σπουδαιότερος rock star στην Αγγλία”.»

 

ΠΗΓΗ: Hitchannel