Ελληνική πρωτιά στην αστροφυσική για τη “μουσική γέννησης των άστρων”.

277
Ο  δρ Αρης Τρίτσης, πήρε την ύψιστη διάκριση της ευρωπαϊκής αστρονομικής κοινότητας (βραβείο MERAC) για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.
Ο έλληνας θεωρητικός αστροφυσικός, κατάφερε να αποκαλύψει θεμελιώδεις παραμέτρους ενός διαστρικού νέφους.
Το θέμα της διατριβής του, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Κωνσταντίνου Τάσση και ολοκληρώθηκε το 2017, αφορούσε την αστρογένεση και την αστροφυσική των διαστρικών νεφελωμάτων.
Η ανακάλυψή τους ήταν ότι το διαστρικό νεφέλωμα Musca δονείται ολόκληρο, με το «τραγούδι» του να αποκαλύπτει την τρισδιάστατη δομή του.
Μάλιστα όταν ένα χρόνο μετά δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της δουλειάς του στην επιστημονική επιθεώρηση “Science”, η διεθνής επιστημονική κοινότητα μίλησε για επίτευγμα που άνοιγε νέους δρόμους στην κατανόηση της αστρογένεσης. Είχε εκδοθεί τότε και ένα σχετικό δελτίο Τύπου προκειμένου να διαδωθεί το εύρημα της ελληνικής ερευνητικής ομάδας.
Το σημαντικότερο είναι όμως ότι αυτή η διατριβή έγινε σε ελληνικό έδαφος στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας του νησιού.
Σήμερα, ο Άρης Τρίτσης συνεχίζει τις έρευνές του ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Ο Ά. Τρίτσης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου