Bloomberg: Πιο κοντά στην έξοδο στις αγορές

Η Ελλάδα έλαβε προσφορές για ανταλλαγή ομολόγων άνω των 25 δισ. ευρώ, καθώς επιχειρεί να αφήσει πίσω την αναταραχή της οκταετούς κρίσης χρέους. Η ανταλλαγή ομολόγων συνιστά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξομαλύνει την  καμπύλη απόδοσης και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές, δήλωσε ο Ι. Σώκος, της Nomura (παγκόσμια επενδυτική τράπεζα).    Αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει πρόσβαση στις αγορές 2 ή 3 φορές πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, θα αυξήσει τις πιθανότητες καθαρής εξόδου χωρίς να απαιτείται προληπτική πιστοληπτική γραμμή, εκτίμησε. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής, η Ελλάδα πρέπει να τοποθετήσει τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ στη θέση τους, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές σε μόνιμη βάση και να εξέλθει από το πρόγραμμα στα μέσα Αυγούστου, χωρίς να χρειαστεί νέο, αναφέρει το δημοσίευμα.    Το πρώτο βήμα για την κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνέχεια η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοκιμάσει τις αγορές με νέα ομόλογα και να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του προγράμματος ένα ταμειακό απόθεμα ασφαλείας της τάξης των 15 δισ. ευρώ, σημειώνεται.    Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές, ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.  Σχεδιάζεται η έκδοση νέου ομολόγου αμέσως μετά την τελική συμφωνία στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το ζήτημα και το οποίο ζήτησε να μη κατονομαστεί, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2019 ανέρχονται περίπου σε 19 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 εκδίδοντας νέα ομόλογα. Η επιστροφή στις αγορές ομολόγων είναι επιβεβλημένη  για τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων εξόδου από το πρόγραμμα το 2108, δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.    Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει και άλλα σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων της ολοκλήρωσης της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης καθώς και της δημιουργίας ενός ταμειακού αποθέματος ασφαλείας ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, πρόσθεσε.
Γερμανοί και Αυστριακοί επιλέγουν... Ελλάδα!

Και από την Αυστρία τα νέα για τον ελληνικό τουρισμό είναι εξαιρετικά. Η τροχιά ανόδου στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια το 2018. Όχι μόνο στη Γερμανία, από όπου τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι άκρως ενθαρρυντικά, αλλά και στην Αυστρία. Και εκεί «οι τουρ οπερέιτορς ποντάρουν ξανά στην Ελλάδα για το 2018», γράφει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard στην ηλεκτρονική της έκδοση. Όπως σημειώνει, «ο φόβος για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και φυσικές καταστροφές δεν αποτρέπει τους Αυστριακούς να ταξιδεύουν – όμως επιλέγουν περισσότερο τουριστικούς προορισμούς στους οποίους αισθάνονται τουλάχιστον ασφαλείς. Η Τουρκία εξακολουθεί να αποφεύγεται, η Ελλάδα και η Ισπανία αντιθέτως καλπάζουν, όπως λένε ομόφωνα οι μεγαλύτεροι τουρ οπερέιτορ στην Αυστρία, η TUI και η REWE Austria Touristik (IST Billa Reisen). Εκτιμούν ότι και το ίδιο θα συμβεί και το 2018». Το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας επισημαίνει ότι η Ελλάδα, στην οποία ποντάρουν σήμερα οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι, ενέπνεε μεταξύ 2011 και 2016 ανησυχία στον κλάδο εξαιτίας της κρίσης χρέους αλλά και της όξυνσης στο πεδίο του προσφυγικού. Όμως «οι άνθρωποι ξεχνούν γρήγορα», σχολίασε ο επικεφαλής της Rewe Austria Touristik Μάρτιν Φαστ, επισημαίνοντας ότι όταν οι ανησυχητικές εξελίξεις πάψουν να απασχολούν την επικαιρότητα, η τουριστική ζήτηση για τον εκάστοτε προορισμό τον οποίον αφορούν οι αρνητικές αναφορές αρχίζει και πάλι να αυξάνεται σταδιακά. Όπως γράφει η Der Standard, «μετά από μαζική αύξηση των κρατήσεων για Ελλάδα και Ισπανία φέτος, οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ αύξησαν για άλλη μια φορά αισθητά την προσφορά τους για την καλοκαιρινή σαιζόν του 2018. «Έχουμε αυξήσει κατά περισσότερο από ένα τρίτο τις εγγυημένες θέσεις σε πτήσεις προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Μάρτιν Φαστ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αντίστοιχη αύξηση κατά 20% προέβη και η TUI στην Αυστρία, η οποία είδε τον τζίρο των κρατήσεών της για την Ελλάδα να αυξάνεται κατά 25% το καλοκαίρι που πέρασε συγκριτικά με έναν χρόνο πριν. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα ήταν για την TUI ο προορισμός με τις περισσότερες κρατήσεις το καλοκαίρι του 2017.
Μπαλί: Όπου φύγει-φύγει οι τουρίστες λόγω ηφαιστείου

Χιλιάδες τουρίστες εγκατέλειψαν σήμερα το Μπαλί, την επομένη της επαναλειτουργίας του αεροδρομίου της Ντενπάσαρ που είχε κλείσει για τρεις ημέρες λόγω της τέφρας που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα από ένα ηφαίστειο στο νησί αυτό της Ινδονησίας. Το επίπεδο συναγερμού στο όρος Αγκούνγκ παραμένει στη μέγιστη κλίμακα, όμως μια αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου επέτρεψε στις αρχές του διεθνούς αεροδρομίου του νησιού να επιτρέψουν την επαναλειτουργία του χθες το απόγευμα. Περίπου 120.000 ταξιδιώτες είχαν εγκλωβιστεί από τη Δευτέρα στο νησί με τις παραδεισένιες παραλίες που προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας του όρους Αγκούνγκ, η οποία οδήγησε επίσης στην απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που ζουν πέριξ του ηφαιστείου. «Μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου, επαναλήφθηκαν οι πτήσεις και η κατάσταση επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα» δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου, ο Ισραουάντι, που δεν έχει επίθετο όπως και πολλοί Ινδονήσιοι. Περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Ντενπάσαρ, διευκρίνισαν οι τοπικές αρχές. Αντίθετα, το διεθνές αεροδρόμιο Λόμποκ, ενός γειτονικού νησιού, έκλεισε και πάλι σήμερα λόγω της τέφρας του ηφαιστείου που κατευθυνόταν προς τα εκεί. Η ηφαιστειακή τέφρα είναι επικίνδυνη για τους κινητήρες των αεροπλάνων. Φθάνοντας σε ύψος λίγο πάνω από τα 3.000 μέτρα και σε απόσταση περίπου 75 χιλιομέτρων από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς Κούτα και Σεμινγιάκ, το ηφαίστειο εκλύει πυκνό γκρίζο καπνό που προκαλεί φόβους για έκρηξη ανά πάσα στιγμή. Ειδικοί παρατηρούν πως η πρόσφατη δραστηριότητα του ηφαιστείου ανταποκρίνεται σε εκείνην που είχε παρατηρηθεί κατά τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε πριν από 54 χρόνια. Περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνοι τέφρας εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα φθάνοντας μέχρι την Τζακάρτα, σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων, προκαλώντας μια σκοτεινιά που οδήγησε στη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 0,3 βαθμό για έναν χρόνο. Αν και το ηφαίστειο μοιάζει να εκλύει λιγότερη τέφρα και καπνό σήμερα, ειδικοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, προειδοποιώντας ότι μια μεγάλη έκρηξη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, έπειτα από μια σειρά μικρών εκρήξεων. «Το ενδεχόμενο μιας μεγάλης έκρηξης εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο σημαντική θα είναι», δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Ντέβι Καμίλ, από το Κέντρο Ηφαιστειολογίας της Ινδονησίας. «Το επίπεδο συναγερμού παραμένει στην υψηλότερη βαθμίδα», υπογράμμισε.
"Η γρηγορότερη συμφωνία Ελλάδας- δανειστών"

«Η γρηγορότερη συμφωνία μεταξύ Ελλήνων και δανειστών» γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ, που επιχειρηματολογεί ότι η τρίτη δανειακή δόση θα μπορούσε να καταβληθεί τον Ιανουάριο. Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται, σημειώνει και προσθέτει: Για πρώτη φορά στην ιστορία των προγραμμάτων δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα η αξιολόγηση των διεθνών δανειστών μπόρεσε να ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν το Σαββατοκύριακο στο περιεχόμενο των μεταρρυθμιστικών βημάτων και μέτρων λιτότητας που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η Αθήνα στην τρίτη αξιολόγηση του τρίτου τρέχοντος πακέτου δανειακής βοήθειας.   Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του μηχανισμού ΕΜΣ και της ΕΚΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα εντάξει σε νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό τη συμφωνηθείσα δέσμη μέτρων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παρουσιάσουν αυτή τη δέσμη στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στο Eurogroup αναφέρθηκε ότι αν όλα τα μεταρρυθμιστικά βήματα που συμφωνήθηκαν τώρα ενταχθούν σε ένα νομοσχέδιο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, οι υπουργοί στη Σύνοδό τους στις 22 Ιανουαρίου θα μπορούσαν να εκταμιεύσουν μια ακόμα δόση από το ευρωπαϊκό δανειακό πρόγραμμα. Γίνεται, συγκεκριμένα, λόγος για περίπου 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προβλεπόταν για το τέλος του έτους.   Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της FAZ, με μια ενδεχόμενη εκταμίευση τον Ιανουάριο το χρονικό πλαίσιο θα μπορούσε για πρώτη φορά να μειωθεί στο μισό. Κατά το παρελθόν η αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών βημάτων διαρκούσε σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση συχνά καθυστερούσε με την πραγματοποίηση των νομοθετικών πακέτων. Στις λεπτομέρειες των νέων μεταρρυθμιστικών βημάτων, οι οποίες αναμένεται να δημοσιευτούν, ανήκει προφανώς η επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης των χρεοκοπημένων υποθηκών. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει κριτήρια για τα άτομα που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς τα οποία θα προστατεύονταν από κατασχέσεις για κοινωνικούς λόγους, ωστόσο και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί δεν προχώρησαν. Αυτή η κατάσταση αξιολογήθηκε από τον τραπεζικό κόσμο ως ευνοϊκός όρος για εκείνους τους Έλληνες οι οποίοι απλώς αδυνατούσαν να πληρώσουν. Πλέον την περασμένη εβδομάδα πριν από τη συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πακέτο, ξεκίνησαν οι πρώτοι διαδικτυακοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Επιπλέον οι συμβολαιογράφοι φέρονται να προστατεύτηκαν καλύτερα από βίαιους διαδηλωτές, ενώ για τους δανειολήπτες σχεδιάζεται μια καταγραφή για την αξιοπιστία τους. Με αυτά τα βήματα οι τράπεζες αναμένεται να διευκολυνθούν στο να περάσουν το ευρωπαϊκό stress test τον επόμενο χρόνο.   Σε έτερο δημοσίευμα, αυτό της Handelsblatt, σημειώνει στον τίτλο της, «Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για την επόμενη δόση». Αθήνα και πιστωτές συμφωνούν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, γεγονός που φέρνει τη χώρα ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την προθυμία της κυβέρνησης να μεταρρυθμιστεί. «Έχουμε μια συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος από το Hilton. Δεν είναι μόνο ο Τσακαλώτος ανακουφισμένος, αλλά και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ντομπρόφσκις στις Βρυξέλλες, ο οποίος σχολίασε ότι πρόκειται για «καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντηθούν στις Βρυξέλλες -θα είναι η τελευταία συνάντηση του έτους, ο Τσακαλώτος μπορεί να ελπίζει σε επαίνους από τους υπόλοιπους.
Times: Η Ελλάδα προς μια νέα εποχή

«Η Ελλάδα κατευθύνεται προς μια νέα εποχή» γράφουν στον τίτλο ρεπορτάζ τους οι Times του Λονδίνου.   Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι η Αθήνα ετοιμάζεται να αντλήσει 6 δισ. ευρώ με την έκδοση νέων ομολόγων μέσα στους επόμενους μήνες –αναμένεται έτσι να συγκεντρώσει το 1/3 από το συνολικό ποσό των 15 δισ. ευρώ που χρειάζεται για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης τον επόμενο Αύγουστο. Αν και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παραμένουν, το ελληνικό δράμα έχει ατονήσει και η Ελλάδα προσελκύει επενδυτές όπως τις Pimco και Schroders.     «Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενισχύοντας τις ελπίδες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για επίτευξη ομαλής έξοδο από το πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο», αναφέρουν οι Financial Times.      Μετά την τρίτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε μεγάλη προθυμία σε σχέση με τον παρελθόν για να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Με την οικονομία να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η κυβέρνηση επιθυμεί να βγει από την επταετή εξάρτηση από τις χρηματοδοτήσεις διάσωσης και να ξεκινήσεις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους και επιστροφή στις αγορές. Ελπίζει δε, ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί θα στείλει μήνυμα στους πιστωτές ότι η Αθήνα επέστρεψε σε τροχιά και είναι έτοιμη να προχωρήσει. Η συμφωνία του Σαββάτου συνιστά μία πολύ σημαντική στιγμή, όπως την περιέγραψε Έλληνας αξιωματούχος, ωστόσο όπως επισημαίνεται παραμένουν ακόμη θέματα που δεν έχουν επιλυθεί όπως το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ο ΦΠΑ στα νησιά. Μια τέταρτη αξιολόγηση για τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις θα είναι απαραίτητη πριν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, καταλήγουν οι Financial Times.
Μετά την Μπριζίτ Μακρόν... η Εμινέ Ερντογάν

Με την 61 ετών σύζυγό του, Εμινέ Γκιουλμπαράν Ερντογάν αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Ερντογάν θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης προκειμένου να θαυμάσει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. «Μαθαίνω από την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύσει στην Αθήνα η 61 ετών σύζυγός του Εμινέ (Γκιουλμπαράν) Ερντογάν, αραβικής καταγωγής. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Παράλληλο πρόγραμμα της τουρκάλας πρώτης κυρίας που θα συνοδεύεται είτε από τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, Σίσσυ, είτε από τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, είτε και από τις δύο μαζί, όπως συνέβη με την επίσκεψη της Μπριζίτ Μακρόν» σημειώνει ο «ΒΗΜΑτοδότης». Με μία όμως διαφορά. «Δεν πρόκειται να πάνε στο Βυζαντινό Μουσείο, μάλλον θα αρκεστούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου εκεί η κυρία Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, να δει από κοντά τα αγάλματα και να διαπιστώσει ότι πολλά από αρχαιοελληνικά αγάλματα που βρίσκονται στην Έφεσο δεν είναι ρωμαϊκά, όπως τα έχουν οι Νεότουρκοι βαφτίσει, αλλά ελληνικά». Και ο «ΒΗΜΑτοδότης» συνεχίζει: Πάντως η Εμινέ Ερντογάν, όπως διαβάζω, θεωρείται σημαντική προσωπικότητα στην Τουρκία. Υποταγμένη σύζυγο τη χαρακτηρίζουν, απροκάλυπτη νοσταλγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των παραδόσεών της. Η σύζυγος που γνωρίζει καλά τη θέση της, αρκετά βήματα από τον πανίσχυρο ηγέτη της χώρας. Αυτή είναι η επίσημη εικόνα της (για την οποία είναι ρίσκο εάν κανείς στην Τουρκία γράψει κάτι που τη θίγει). Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι λίγοι στην Τουρκία που τη θεωρούν φιλάρεσκη, ότι επηρεάζει τον σύζυγό της σε κρίσιμες αποφάσεις και ακόμα ότι οι μαντίλες στο κεφάλι της είναι πανάκριβες sur mesure μαντίλες οίκων όπως οι Channel, Hermes κ.λπ. Δεν πάντως είναι λίγες φορές που η πρώτη κυρία έχει προκαλέσει αντιδράσεις με δηλώσεις της, όπως τότε που εξήρε την αξία του χαρεμιού για την εκπαίδευση των γυναικών.
Eurogroup: Νέος επικεφαλής ο Πορτογάλος Σεντένο

O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, που προέρχεται από την πολιτική οικογένεια των Σοσιαλιστών- Δημοκρατών, αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια.  Ο Μάριο Σεντένο θα διαδεχθεί τον απερχόμενο, Γερούν Ντάισελμπλουμ και θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 13 Ιανουαρίου του 2018.   «Mε τιμά η εκλογή μου στη θέση του προέδρου του Eurogroup», δήλωσε ο Μ. Σεντένο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε λίγο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου της ψηφοφορίας που τον ανέδειξε νικητή.  Ο Μ. Σεντένο επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο μέλλον, να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης και να οικοδομηθεί μια ευρωζώνη πιο ανθεκτική.  Πρόσθεσε ότι βασικό του καθήκον είναι να διατηρήσει την ενότητα του Eurogroup και να συνεχιστεί η συζήτηση για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι Ο Σεντένο αναμετρήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών από τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία. Η ψηφοφορία των 19 υπουργών Οικονομικών διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, στις Βρυξέλλες. Φαβορί ήταν εξ αρχής ο Πορτογάλος, ο οποίος είχε την υποστήριξη της Ισπανίας και θετικές αξιολογήσεις από Γαλλία και Ιταλία. Είχε επίσης την υποστήριξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Σλοβάκος υποψήφιος Πέτερ Κάζιμιρ, ισχυρός υποστηρικτής της Γερμανίας όσον αφορά στην αυστηρή λιτότητα, εμφανίστηκε αποδυναμωμένος εξαιτίας αμφιλεγόμενων σχολίων του για την Ελλάδα, κατά τις συνομιλίες του 2015. Η Λετονή υποψήφια είναι σχετικά άγνωστη στους συναδέλφους της και ο Λουξεμβούργιος βετεράνος διπλωμάτης Πιερ Γκραμένια, θεωρείτο μια ασφαλής επιλογή σε περίπτωση αποτυχίας των υπολοίπων. Το τρίτο πρόγραμμα της αξιολόγησης της Ελλάδα θα βρεθεί γρήγορα στην ατζέντα του Eurogroup, καθώς η Αθήνα προσδοκά την επόμενη χρονιά ελάφρυνση χρέους από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, κάτι που η ισχυρή Γερμανία δεν θεωρεί απαραίτητο. Συγχαρητήρια μηνύματα  Τα συγχαρητήρια του στον Μάριο Σεντένο για την εκλογή του ως νέου προέδρου του Eurogroup, εκφράζει μέσω επιστολής του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.   Στην επιστολή του, την οποία ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Γιούνκερ γράφει για τον Μάριο Σεντένο πως έχει όλα τα προσόντα για το έργο που έχει μπροστά του και σημειώνει: «Έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και προσβλέπω σε μια ισχυρή συνεργασία για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (EMU)». Τα συγχαρητήρια του στον Μάριο Σεντένο για την εκλογή του ως προέδρου του Eurogroup, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Στην ανάρτησή του, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως πολλή δουλειά είναι μπροστά μας, αναφέροντας την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (EMU), την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, καθώς και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Απαντώντας στην ανάρτηση του Β. Ντομπρόβσκις, ο Μάριο Σεντένο έγραψε: «Σε ευχαριστώ φίλε μου. Ας το κάνουμε να συμβεί». Tον Μάριο Σεντένο συνεχάρησαν ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι τα καθήκοντα του νέου προέδρου του Eurogroup περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, αλλά και την ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.   Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της θητείας του Γ. Ντάισελμπλουμ «κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο» πέντε ετών. «Όταν ανέλαβες την προεδρία του Eurogroup, η ευρωζώνη αντιμετώπιζε ένα είδος υπαρξιακής κρίσης», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος απευθυνόμενος στον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του ήταν καθοριστικός, πολλές φορές σε δραματικές στιγμές, όμως οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν εν πολλοίς, χάρη στη δουλειά του, την υπομονή και την αποτελεσματικότητά του.   Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, συνεχάρη τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι το «success story» της Πορτογαλίας που εξήλθε από το μνημόνιο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σ' αυτόν.  Ο διευθυντής του ESM σημείωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα που θα αναλάβει ο Μάριο Σεντένο, ως νέος πρόεδρος του Eurogroup, είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Το Μάριο Σεντένο συνεχάρη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. « Του ευχόμαστε καλή επιτυχία, θα κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά παρόλο που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Χαιρετίζουν Σοσιαλιστές και Πράσινοι Την εκλογή Σεντένο χαιρέτισαν οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. «Αυτή είναι μια νίκη για το μέλλον της Ευρώπης και γι' όλους εμάς που αγωνιστήκαμε για να απαλλαγούμε από την τυφλή λιτότητα» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.   Αναφερόμενος στον Μ. Σεντένο, σημείωσε ότι «έχει επιτύχει στην εφαρμογή μιας αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής στην Πορτογαλία, στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την ανάκαμψη της ανάπτυξης».   «Είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα αποτελέσει καμπή για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και για ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «επιτέλους ξεπερνάμε την εποχή της τυφλής και ηλίθιας λιτότητας που έχει αφήσει πίσω της ακόμη πιο φτωχές και διχασμένες κοινωνίες σε ολόκληρη την Ευρώπη».  «Η Ευρωζώνη χρειάζεται πολιτικές που προωθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και ενισχύουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρέπει επίσης να μεταρρυθμίσουμε την Ευρωζώνη. Πρέπει να καταστήσουμε τη λειτουργία της πιο διαφανή και δημοκρατική. Η Ευρωζώνη πρέπει επίσης να γίνει πιο ανθεκτική σε νέες κρίσεις. Πρόκειται για κρίσιμες προκλήσεις μπροστά μας. Μαζί, θα τις ξεπεράσουμε», καταλήγει η δήλωση του Τζ. Πιτέλα.   «Έχοντας έναν υπουργό Οικονομικών από το Νότο ως επικεφαλής του Eurogroup, θα βελτιωθεί η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη» ανέφερε από την πλευρά του ο Σβεν Γκίγκολντ, ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για την οικονομική και νομισματική πολιτική, χαρακτηρίζοντας τον Μ. Σεντένο ως τον «αντι-Σόιμπλε» μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.   Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μ. Σεντένο «έδειξε ότι, μετά τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός». «Η χώρα ανακάμπτει όχι παρά το γεγονός ότι αυξάνει τις συντάξεις και τα εισοδήματα, αλλά χάρη σ' αυτό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι Πράσινοι χαιρετίζουν το γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε «ακόμα ένας υποψήφιος από φορολογικό παράδεισο».   Τέλος, ο Σβεν Γκίγκολντ ανέφερε ότι παρόλο που ο Μ. Σεντένο ήταν μια καλή επιλογή, η υποψηφιότητα της Λετονής Ντάνα Ρεζνίτσε Οζόλα ήταν ακόμα πιο «κατάλληλη». «Η εξουσία στα σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ πρέπει να κατανέμεται εξίσου μεταξύ ανδρών και γυναικών» αναφέρουν οι Πράσινοι. Σύντομο Βιογραφικό   Ο Μάριο Σεντένο είναι 51 ετών και καθηγητής οικονομίας, νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, καθώς προσχώρησε στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας το Νοέμβριο του 2015.   Στους οικονομικούς κύκλους, τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο του κέντρου ή φιλελεύθερο, λόγω των θέσεών του υπέρ μιας μεγαλύτερης ελαστικότητας στην αγορά εργασίας.   Σήμερα θεωρείται ότι έχει μεγάλη βαρύτητα στην ομάδα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση κάνοντας συμμαχία με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και το κομμουνιστικό κόμμα. Ο συνασπισμός της πορτογαλικής κυβέρνησης βασίστηκε στη βούληση να «γυρίσει η σελίδα» από την πολιτική λιτότητας της πρώην δεξιάς κυβέρνησης.   Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών «φιλικό» και «συμφιλιωτικό». Παράλληλα, θεωρείται το πρόσωπο χάρη στο οποίο η οικονομία της Πορτογαλίας ανέκαμψε, καταφέρνοντας να επανακτήσει ένα μέρος της αγοραστικής δύναμης που είχαν χάσει οι Πορτογάλοι την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Eurogroup: Εγκρίθηκε η τεχνική συμφωνία

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν πολύ σύντομη και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών. «Αυτό που είναι εξαιρετικά θετικό σε σχέση με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγησης χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον δημοσιονομικό μέτρο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τόνισε πως το συμπέρασμα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί και πως επομένως ανοίγει ο δρόμος επί της ουσίας για την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία.
Πούτιν: Υποψήφιος για τέταρτη προεδρική θητεία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα είναι υποψήφιος για μια τέταρτη προεδρική θητεία στις εκλογές του Μαρτίου 2018. Αν κερδίσει τις εκλογές αυτές, θα είναι επικεφαλής της χώρας μέχρι το 2024. ADVERTISING inRead invented by Teads «Ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησης του με τους εργάτες ενός εργοστασίου στο Νίζνι Νόβγκοροντ, στις όχθες του ποταμού Βόλγα, η οποία αναμεταδιδόταν απ' ευθείας από την τηλεόραση.
Τσίπρας: Η ένταξη στο QE δεν είναι κρίσιμης σημασίας

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της Ελλάδας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο CNBC, μετατοπιζόμενος πλήρως από παλιότερες δηλώσεις του για την αξία της ελληνικής συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση.  «Θεωρώ ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα (ποσοτικής χαλάρωσης), αλλά δεν είναι τόσο κρίσιμης σημασίας για εμάς, όπως πιστεύαμε πριν», είπε ο κ. Τσίπρας στο αμερικανικό δίκτυο. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο συνεδρίου στην Αθήνα, «η εκτίμησή μας πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση ήταν ότι το QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) αποτελούσε ‘κλειδί’ προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στην αγορά, αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια», καθώς «οι εξελίξεις έδειξαν ότι δεν ήταν προϋπόθεση». «Για εμάς, δεν υπάρχει ο στόχος να έχουμε πρόσβαση στο QE πριν από το τέλος του προγράμματος», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας
ΕΕ: Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο σε 2 χρόνια

Προτάσεις για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στην ΕΕ με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τους επόμενους 18 μήνες, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι κύριοι άξονες των προτάσεων είναι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο ορισμός ενός ‘'υπουργού Οικονομικων'' της ευρωζώνης που θα είναι πρόεδρος του Eurogroup και αντιπρόεδρος της Επιτροπής και η ενεργοποίηση μηχανισμών τόσο για τη δημοσιονομική σταθερότητα, όσο και για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στα κράτη μέλη της ΕΕ. Γενικός στόχος είναι η αύξηση της ενότητας, της αποτελεσματικότητας και της δημοκρατικής λογοδοσίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης έως το 2025, σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος με αφορμή τις σημερινές προτάσεις δήλωσε τα εξής: «Έπειτα από χρόνια κρίσης, είναι πλέον καιρός να πάρουμε το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια μας. Η σημερινή ισχυρή οικονομική ανάπτυξη μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός για να διασφαλίσουμε ότι η Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση είναι πιο ενωμένη, πιο αποτελεσματική και πιο δημοκρατική και ότι αναλαμβάνει δράση προς όφελος όλων των πολιτών μας. Τώρα που ο καιρός είναι καλός είναι η καλύτερη στιγμή για να φτιάξουμε την οροφή.» Αναλυτικότερα η σημερινή δέσμη μέτρων που υιοθέτησε η Επιτρπή περιλαμβάνει τις εξης τέσσερις κύριες πρωτοβουλίες: 1. Πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) το οποίο θα εδράζεται στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ και θα βασίζεται στην καθιερωμένη δομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Η Επιτροπή αναφέρει πως κατά τα τελευταία χρόνια, ο ΕΜΣ έχει διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, παρέχοντας βοήθεια στα κράτη μέλη για να ανακτήσουν ή να διατηρήσουν την πρόσβαση στις αγορές κρατικών ομολόγων. Το ΕΝΤ αναμένεται, κατά την Επιτροπή, να βασιστεί στην αρχιτεκτονική του ΕΜΣ, με ουσιαστική διατήρηση των υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών και θεσμικών δομών του, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσει να συνδράμει τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικές δυσχέρειες, τονίζει η Επιτροπή υπογραμμίζοντας επιπροσθέτως, ότι το ΕΝΤ θα παρέχει τον κοινό μηχανισμό ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης και θα ενεργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης για να διευκολύνει την ομαλή εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών. Προβλέπεται επίσης ταχύτερη λήψη αποφάσεων σε επείγουσες περιπτώσεις και πιο άμεση συμμετοχή στη διαχείριση προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής. Με την πάροδο του χρόνου, το ΕΝΤ θα μπορεί επίσης να αναπτύξει νέα χρηματοδοτικά μέσα, για παράδειγμα να υποστηρίξει πιθανή σταθεροποιητική λειτουργία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται από την Επιτροπή να εγκρίνουν αυτή την πρόταση έως τα μέσα του 2019. 2. Πρόταση για την ενσωμάτωση των ουσιωδών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ. Εν προκειμενω η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την κατάλληλη ευελιξία που προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και ότι το 2012, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύθηκαν νομικά να ενσωματώσουν τις ουσιώδεις διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης στο δίκαιο της ΕΕ πέντε χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, που αντιστοιχεί στην 1η Ιανουαρίου 2018. Αυτό έχει ζητηθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρόταση ενσωματώνει στο δίκαιο της Ένωσης τα κύρια στοιχεία της Συνθήκης για την υποστήριξη υγιών δημοσιονομικών πλαισίων σε εθνικό επίπεδο και συνάδει πλήρως με τους ισχύοντες κανόνες που ορίζονται στο πρωτογενές και παράγωγο δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται να εγκρίνουν αυτή την πρόταση έως τα μέσα του 2019. 3. Ανακοίνωση σχετικά με τα νέα δημοσιονομικά μέσα για μια σταθερή ζώνη του ευρώ εντός του πλαισίου της ΕΕ που προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν ορισμένοι δημοσιονομικοί μηχανισμοί, ουσιαστικοί για τη ζώνη του ευρώ και το σύνολο της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφιστάμενων και μελλοντικών δημόσιων οικονομικών της ΕΕ. Η ανακοίνωση εξετάζει τέσσερις πιθανούς μηχανισμούς: α) παροχή στήριξης στα κράτη μέλη για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέσω ενός εργαλείου για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τεχνικής στήριξης κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών· β) ειδικό μηχανισμό σύγκλισης για τα κράτη μέλη που καταβάλλουν προσπάθειες να ενταχθούν στο ευρώ· γ) μηχανισμό ασφάλειας για την Τραπεζική Ένωση, μέσω του ΕΝΤ/ΕΜΣ, που πρέπει να συμφωνηθεί έως τα μέσα του 2018 και να τεθεί σε λειτουργία έως το 2019· και δ) μηχανισμό σταθεροποίησης με σκοπό τη διατήρηση των επιπέδων των επενδύσεων σε περίπτωση μεγάλων ασύμμετρων κραδασμών. Η Επιτροπή θα υποβάλει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες τον Μάιο 2018, στο πλαίσιο των προτάσεών της για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα κληθούν τότε να εγκρίνουν τις προτάσεις αυτές έως τα μέσα του 2019. Για την περίοδο 2018-2020, η Επιτροπή προτείνει επίσης την ενίσχυση του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, διπλασιάζοντας τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για δραστηριότητες τεχνικής συνδρομής που θα φθάσει το ποσό των 300 εκατ. EUR έως το 2020. Επίσης, η Επιτροπή προτείνει τη δοκιμή του νέου εργαλείου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων σε πιλοτικό στάδιο. Για το σκοπό αυτό, προτείνει στοχευμένες αλλαγές στον κανονισμό περί κοινών διατάξεων που διέπει τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ), ώστε να αυξήσει τις δυνατότητες να χρησιμοποιείται μέρος του αποθεματικού επίδοσης για την υποστήριξη συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται να εγκρίνουν τις δύο τελευταίες προτάσεις το 2018. 4. Ανακοίνωση που προσδιορίζει τα πιθανά καθήκοντα Ευρωπαίου Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος θα έχει ρόλο Αντιπροέδρου της Επιτροπής και προέδρου της Ευρωομάδας, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες Συνθήκες της ΕΕ. Η νέα αυτή θέση, συνδυάζοντας τις υφιστάμενες αρμοδιότητες και τη διαθέσιμη εμπειρογνωσία, αναμένεται να ενισχύσει τη συνεκτικότητα, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λογοδοσία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής για την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ, με πλήρη σεβασμό στις εθνικές αρμοδιότητες. Εάν επιτευχθεί κοινή συμφωνία σχετικά με τον ρόλο του υπουργού έως τα μέσα του 2019, θα είναι δυνατή η δημιουργία αυτής της θέσης στο πλαίσιο της σύνθεσης της επόμενης Επιτροπής. Η Ευρωομάδα θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να εκλέξει τον υπουργό ως πρόεδρό της για δύο διαδοχικές θητείες, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι δύο θητείες. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή τονίζεται ότι η σημερινή δέσμη μέτρων δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο βήμα της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, που αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την Επιτροπή του Προέδρου Γιούνκερ, όπως ορίζεται στις πολιτικές κατευθύνσεις του, στην Έκθεση των Πέντε Προέδρων και στο έγγραφο προβληματισμού για την Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και το Μέλλον των Οικονομικών της ΕΕ.
"Βουτιά" σε χαμηλό 8ετίας για το ελληνικό ομόλογο

Σε χαμηλό 8ετίας κάτω από το 5% υποχώρησε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς η συμφωνία μεταξύ της χώρας και των πιστωτών όπως και τα θετικά στοιχεία για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης ενισχύουν το κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων. «Σε γενικές γραμμές τα πράγματα σταθεροποιούνται για την Ελλάδα και υπάρχει μια αίσθηση ότι το χειρότερο μέρος της κρίσης έχει περάσει», δήλωσε αναλυτής από την Rabobank στο Λονδίνο. «Παράλληλα, η αγορά κυνηγά τις αποδόσεις και κοιτάζει την περιφέρεια». Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε νωρίτερα σε χαμηλό 8 ετών, γύρω στο 4,8%. Τον Ιούλιο του 2015, η αντίστοιχη απόδοση των 10ετών ομολόγων ξεπερνούσε το 18%. Σύμφωνα με αναλυτές, η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί να ενθαρρύνει την Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων στις αγορές.
https://www.youtube.com/watch?v=aRr9t2qE8B8

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε τους συμπατριώτες του να μην μένουν αδιάφοροι μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις και τους κάλεσε να καλλιεργήσουν την δημοκρατία, επικαλούμενος το παράδειγμα της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία της δεκαετίας του 1930. «Αδιαφορούμε και υποθέτουμε ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν ως έχουν, απλώς αυτόματα, και αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Σικάγο την Τρίτη, αποσπάσματα του οποίου δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Πρέπει να φροντίζουμε τον κήπο τη δημοκρατίας, διαφορετικά τα πράγματα μπορεί να καταρρεύσουν αρκετά γρήγορα. Έχουμε δει κοινωνίες όπου αυτό έχει συμβεί», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος. «Σκεφτείτε ότι υπήρχε μια αίθουσα χορού στη Βιένη στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ή τη δεκαετία του 1930 που ήταν πολύ εκλεπτυσμένη και φαινόταν σαν, γεμάτη όπως ήταν με τη μουσική και την τέχνη και την επιστήμη που ερχόταν στο προσκήνιο, να επρόκειτο να συνεχιστεί για πάντα», πρόσθεσε ο Ομπάμα. «Και μετά 60 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν και ολόκληρος ο κόσμος βυθίστηκε στο χάος», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος, δίνοντας μια απλή συμβουλή: «Πρέπει να προσέχετε και να ψηφίζετε». Ο Ομπάμα έχει διατηρήσει σχετικά χαμηλούς τόνους μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, τηρώντας την παράδοση που θέλει τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ να αποφεύγουν να μιλούν δημοσίως για την πολιτική. Μέχρι στιγμής έχει σχολιάσει αρνητικά κάποιες από τις πολιτικές του διαδόχου του Ντόναλντ Τραμπ, όπως αυτές που αφορούν στη μετανάστευση και το κλίμα, όμως έχει αποφύγει να τον επικρίνει γενικά.
Οι Γερμανοί προσμένουν σε "μεγάλο" συνασπισμό

Η συντριπτική πλειοψηφία (70%) των Γερμανών εκτιμά ότι στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα προκύψει συμφωνία για «μεγάλο» συνασπισμό μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), σύμφωνα το τελευταίο «Πολιτικό Βαρόμετρο» της χρονιάς, για το ZDF. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μόλις το 11% πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ το 11% προβλέπει νέες εκλογές. Αν πάντως οι διαπραγματεύσεις κατέληγαν σε αδιέξοδο και γίνονταν πράγματι νέες εκλογές, CDU/CSU θα έπαιρναν 32% (+1), το SPD 23% (+2), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 12% (+1), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 8% (-2), η Αριστερά 9 (0) και οι Πράσινοι 12% (0). Υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού» τάσσεται το 47%, υπέρ της κυβέρνησης μειοψηφίας το 30% και υπέρ των νέων εκλογών το 29%, με το 60% να εκτιμά ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας της Χριστιανικής Ένωσης δεν θα ήταν σταθερή. Σε ό,τι αφορά την δημοτικότητα των πολιτικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη νέα του θέση, του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ενισχύει τα ποσοστά του και παραμένει πρώτος, ενώ ακολουθεί ο «Πράσινος» Πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο οποίος συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες και υπήρξε εκ των ενθουσιωδών υποστηρικτών του συνασπισμού «Τζαμάικα». Η 'Αγγελα Μέρκελ βρίσκεται στην τρίτη θέση, έχοντας χάσει μιάμιση μονάδα, ενώ έπονται ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς. Σε πτώση βρίσκονται ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος φαίνεται να χρεώνεται την ευθύνη για την αποτυχία της «Τζαμάικα» και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά τις τεράστιες εκλογικές απώλειες του Σεπτεμβρίου υποχρεώθηκε να συμφωνήσει σε πρόωρη αποχώρηση από τη θέση του, στις αρχές του 2018. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σε ό,τι αφορά το κατά πόσο τα κόμματα στηρίζουν τους αρχηγούς τους, με το 54% να θεωρεί ότι ο προσφάτως επανεκλεγείς Μάρτιν Σουλτς δεν στηρίζεται επαρκώς από το κόμμα του, το 67% να πιστεύει το ίδιο για τον Χορστ Ζεεχόφερ και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και το 51% να έχει ανάλογη γνώμη για το CDU και την κυρία Μέρκελ. Η δημοσκόπηση ερωτά ακόμη τους πολίτες για την γνώμη τους σχετικά με το ευρώ. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, το κοινό νόμισμα εξακολουθεί να θεωρείται θετική εξέλιξη, με το 68% να το χαρακτηρίζει «καλό» και το 29% κακό. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πεποίθηση ότι το κοινό νόμισμα θα μακροημερεύσει, με το 72% να πιστεύει ότι το ευρώ θα είναι μακροπρόθεσμα επιτυχημένο. Σχετικά με το Brexit, το 86% απαντά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κάνει καθόλου ή όχι μεγάλες παραχωρήσεις προς την Βρετανία, ενώ μόλις το 9% απαντά ότι οι παραχωρήσεις πρέπει να είναι μεγάλες ή πολύ μεγάλες. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην γερμανική κοινωνία είναι και το εύρημα που θέλει το 75% των πολιτών να δηλώνει ότι το 2017 ήταν για τον ίδιο προσωπικά καλό και μόλις το 4% να προβλέπει ότι το 2018 θα είναι κακό
Συμφωνία Μέι-Γιούνκερ για την α΄ φάση του Brexit

Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των συζητήσεων για το Brexit. Άνοιξε έτσι ο δρόμος για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Λονδίνου. Έπειτα από μήνες καθυστερήσεων, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν από την Δευτέρα μέχρι την αιφνίδια συνάντηση της Παρασκευής, ανάμεσα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Λιγότερο από μία ώρα μετά την έναρξή της, η Επιτροπή που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξ ονόματος των 27 ανακοίνωσε ότι θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. «Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει ότι επαρκής πρόοδος έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων κατ΄εφαρμογήν του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Εναπόκειται πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει στις 15 Δεκεμβρίου 2017 εάν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος για να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων»,αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης: το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία. «Οι πολίτες της Ένωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν. Το Λονδίνο Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα επί των όρων του διαζυγίου τους εξαιτίας του «Ιρλανδικού». «Στη Βόρεια Ιρλανδία δίνουμε την εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο», δήλωσε με έμφαση η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή της με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.  Ως προς τον λογαριασμό του Brexit, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα είναι «δίκαιος» για τους βρετανούς φορολογούμενους. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επί της μεθόδου υπολογισμού και όχι επί ενός συγκεκριμένου ποσού.  Ο λογαριασμός του Brexit για τη Βρετανία μεταξύ 35 και 39 δισεκ. λιρών αποτελεί μια δίκαιη διευθέτηση, δήλωσε  εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το ποσόν που θα προκύψει τοποθετείται μεταξύ 45 και 55 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Η Βρετανία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη της αποχώρησής της από την ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, σχολιάζοντας την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βρετανίας για να περάσουν στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit. "Ήταν πολλή δουλειά, αλλά χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επετεύχθη επαρκής πρόοδος για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων", σημειώνει ο Ντέιβις σε μήνυμά του στο Twitter. Η συμφωνία που επετεύχθη από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ δίνει ώθηση στην βρετανική οικονομία, σημείωσε παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Την υποστήριξή του στη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες εξέφρασε και ο Βρετανός υπουργός Μάικλ Γκόουβ, που αποτελεί μια σημαντική φωνή υπέρ του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι. "Είναι μια σημαντική προσωπική πολιτική επιτυχία για την πρωθυπουργό. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα είχαν βγει όλων των ειδών οι Κασσάνδρες που πίστευαν ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική συμφωνίας. Αυτές διαψεύστηκαν", δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.   Οι Βρυξέλλες  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ζητεί περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να διαμορφώνεται η νέα σχέση μετά το Brexit. Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε οτι η Βρετανία οφείλει να σεβαστεί όλους τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς τον προϋπολογισμό και τις διαδικασίες δικαστικής εποπτείας της Ενωσης. Αλλά δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μίας στενής σύμπραξης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά επίσης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματοε, καθώς και στην ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την άφιξη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο Λονδίνο με μία συμφωνία για το Brexit ανά χείρας. Ωστόσο, ο Τουσκ σημείωσε ότι δαπανήθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στην διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου, που ήταν και το ευκολότερο μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης. «Όλοι γνωρίζουμε ότι η ρήξη είναι δύσκολη, αλλά η ρήξη και η οικοδόμηση μίας νέας σχέσης είναι πολύ δυσκολότερη. Τόσος πολύς χρόνος αφιερώθηκε στο εύκολο μέρος ... μένει ντε φάκτο λιγότερο από ένα χρόνο» για συνομιλίες, πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο 2019, προειδοποίησε. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Οκτώβριο, καθώς το Λονδίνο και τα εναπομείναντα 27 κράτη-μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στην επόμενη φάση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί το ποσό των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία στην ΕΕ κατά την αποχώρησή της από αυτή καθώς οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον. Διευκρίνισε ότι η Βρετανία θα τηρήσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του λογαριασμού του διαζυγίου, αλλά δεν θα απαιτηθεί από το Λονδίνο να καταβάλει τις πληρωμές αυτές νωρίτερα απ’ ό,τι αν παρέμενε μέλος της ΕΕ.  Ο Μπαρνιέ επανέλαβε τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι καμία χώρα της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, δεν θα χρειαστεί να πληρώσει λιγότερα ή περισσότερα ως αποτέλεσμα του Brexit. Πρόσθεσε ότι το να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά δεν είναι μια από τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα του να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Αντιδράσεις DUP - Στέρτζον Η συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, που προβλέπει τη διατήρηση των ανοικτών συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ένα «πολύ καλό αποτέλεσμα» για τους κατοίκους του νησιού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας. «Η συμφωνία επετεύχθη. Η Ιρλανδία υποστηρίζει το πέρασμα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit, τώρα που έχουμε εξασφαλίσει εγγυήσεις για όλους επί της ιρλανδικής νήσου - προστατεύοντας πλήρως την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, την ειρηνευτική διαδικασία, την οικονομία ολόκληρου του νησιού και διασφαλίζοντας ότι ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΟΡΟ επί της ιρλανδικής νήσου μετά το Brexit», έγραψε στο Tweeter ο Σάιμον Κόβενι. «Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για όλον τον κόσμο στο νησί της Ιρλανδίας», πρόσθεσε. Ωστόσο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP ανακοίνωσε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα. «Ο τρόπος που θα ψηφίσουμε στην φάση 2 της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της». Αν είναι να προχωρήσει η Βρετανία στην έξοδό της από την ΕΕ η μόνη λογική επιλογή που υπάρχει είναι να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, προσθέτοντας ότι τώρα οι διαπραγματεύσεις θα περάσουν σε ένα νέο πιο δύσκολο επίπεδο. "Ωραία να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων- όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και τώρα πράγματι δυσκολεύουν τα πράγματα. Αν προχωρεί το Brexit (θα ευχόμουν το αντίθετο) η παραμονή στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση είναι η μόνη λογική επιλογή. Και οποιεσδήποτε ειδικές ρυθμίσεις υπάρξουν για την Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να ισχύσουν και για τις άλλες κοινότητες του Ηνωμένου Βασιλείου", αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter.
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη της βομβάρδισαν στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις επιδρομές, μεταξύ αυτών 6 παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό ότι έπληξε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και μια αποθήκη πυρομαχικών ως αντίποινα για τις ρίψεις ρουκετών νωρίτερα από τη Γάζα εναντίον πόλεων του Ισραήλ. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι κάτοικοι ενός κτιρίου κοντά στο στρατόπεδο. Μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα έπληξε το βράδυ της Παρασκευής την ισραηλινή πόλη Σντερότ, έγινε γνωστό από τον ισραηλινό στρατό, που δεν διευκρίνισε εάν υπήρξαν θύματα. Πρόκειται για την τρίτη ρουκέτα που ερρίφθη εναντίον του Ισραήλ σήμερα, στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Νωρίτερα, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα κοντά στα σύνορα της Γάζας σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.  Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Στη διάρκεια των ταραχών στρατιώτες πυροβόλησαν επιλεκτικά εναντίον δύο από τους κύριους υποκινητές και τα πλήγματα επιβεβαιώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού. Ο Μαχμούντ αλ-Μάσρι, 30 ετών, σκοτώθηκε ανατολικά του Χαν Γιούνες, κοντά στο φράχτη ασφαλείας που κλείνει ερμητικά τα σύνορα του Ισραήλ με τη λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Ένας δεύτερος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του στις συγκρούσεις, έγινε γνωστό από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ο Μαχέρ Αταλάχ, ηλικίας 54 ετών, "που τραυματίστηκε απόψε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας" απεβίωσε, επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κόντρα. Συνολικά, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, υπάρχουν 200 τραυματίες. Συγκρούσεις ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστινίους που κλήθηκαν να διαδηλώσουν την «οργή» τους. Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε πως οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Ναμπλούς, ανέρχονται ήδη σε περίπου 40. Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκρούσθηκαν πολλές δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλές βιτρίνες των γύρω καταστημάτων. Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν και χτυπούσαν με κλομπ τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους. Στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, οι συγκρούσεις ήταν περιορισμένες μέχρι το μεσημέρι. Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ και κοντά στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα στις πέτρες που πετούσαν εναντίον τους νεαροί Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες. Στη Χεβρώνα, εκατοντάδες διαδηλωτές διασκορπισμένοι σε πολλά σημεία της πόλης πέταξαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών. Η σημερινή ημέρα αναγγέλλεται σαν ένα βαρόμετρο της παλαιστινιακής οργής για την απόφαση, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρισθεί η Ιερουσαλήμ ως η πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Ρέγκλινγκ: Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί άμεσα

Αισιόδοξος για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt. Εκτιμά, μάλιστα πως η εκταμίευση της δόσης ίσως είναι εφικτή στις αρχές του 2018. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει ότι αν και στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις, «είμαστε ενθαρρυμένοι από την προπαρασκευαστική δουλειά που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για την 3η αξιολόγηση».  «Εάν η Αθήνα συνεχίσει την καλή δουλειά η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η έγκριση για την επόμενη εκταμίευση είναι πιθανό να δοθεί στις αρχές του 2018» αναφέρει χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα. Σε ερώτηση αναφορικά με το ποσό που έχει διατεθεί για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως «οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ήταν τελικά πολύ μικρότερες και χάρη στην καλή δημοσιονομική δουλειά που έχει γίνει, το ποσό που έχει απαιτηθεί είναι πολύ μικρότερο των 86 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί».  «Μέχρι σήμερα ο ESM έχει διαθέσει 40 δισ. ευρώ και θα διατεθούν περαιτέρω κεφάλαια μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη να χρησιμοποιηθεί μέρος των χρημάτων για την αποπληρωμή χρεών της χώρας προς πιστωτές. Αλλά για να συμβεί αυτό, όπως λέει, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να συμφωνήσουν σε αυτή την κατεύθυνση και οι άλλοι εταίροι.
Fox news: Ανάσα για την Ελλάδα μετά την κρίση χρέους

Δεν είναι όλα ρόδινα στην Ελλάδα, αλλά ο τουρισμός της φέτος γνώρισε μεγάλη άνθηση, όπως γράφει στην ιστοσελίδα του Fox News η Έιμι Κέλογκ. "Το 2017 ήταν η χρονιά που άφησε πίσω της την κρίση", λέει στην αμερικανίδα δημοσιογράφο ο ταξιδιωτικός πράκτορας Δίκαιος Καλαβρυτινός που εργάζεται στην Αθήνα. "Αυτή τη χρονιά, η κατάσταση στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα", προσθέτει ο ίδιος. Ο τουρισμός γνώρισε αύξηση 7% μέσα στο 2017, εξέλιξη πολύ σημαντική για τον ζωτικό αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Μια στις πέντε νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στον τομέα του τουρισμού και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις κάθε 30 τουρίστες δημιουργούν μια νέα θέση εργασίας για κάθε Έλληνα πολίτη. Ο κ. Καλαβρυτινός χαρακτηρίζει την Αθήνα μια από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο και υποστηρίζει ότι είναι η πόλη με τις καλύτερες υπηρεσίες. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν κρατήσει τους τουρίστες μακριά. Η Τουρκία, που είναι μια ανταγωνιστική αγορά, έχει επίσης βιώσει ταραχές, γεγονός που στρέφει το ενδιαφέρον των τουριστών στην Ελλάδα, αναφέρει η δημοσιογράφος του Fox News και προσθέτει ότι δεν υπάρχουν πια οι ογκώδεις εκείνες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονταν στη διάρκεια της κρίσης. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού κ. Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε στο Fox News: "Δεν έχουμε πλέον ταραχές. Βλέπουμε ότι οι πελάτες μας δεν ανησυχούν πια. Αυτό ήταν ένα μεγάλο ζήτημα για εμάς μέχρι το 2015". Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι στη βιομηχανία του τουρισμού που παραπονιούνται ότι οι υψηλότεροι φόροι που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης και τα αυστηρότερα εισπρακτικά μέτρα έχουν περιορίσει τα καθαρά κέρδη, αλλά μολαταύτα ο κλάδος σημειώνει πρόοδο. Οικονομολόγοι επισημαίνουν και άλλες θετικές ενδείξεις: η Ελλάδα βγήκε το καλοκαίρι στις αγορές. Τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν χαμηλή απόδοση και οι διαρθρωτικές αλλαγές οδήγησαν σε μικρότερες κρατικές παρεμβάσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων καθιστώντας πολλές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές. Για πρώτη φορά σημειώθηκε ανάπτυξη το 2017 παρότι χαμηλή. Αλλά με το χρέος να παραμένει στο 180% του ΑΕΠ υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος. Το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί, αλλά ακόμη ένας στους πέντε είναι άνεργος, ενώ σχεδόν οι μισοί νέοι είναι άνεργοι. Εξάλλου έχει σημειωθεί σε μεγάλο βαθμό και το φαινόμενο που αποκαλείται brain drain (ή αλλιώς η φυγή μυαλών). Ωστόσο ο κ.Βασιλικός επισημαίνει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αναζητήσουν τις ευκαιρίες στις προκλήσεις που παρουσιάζονται. "Δεν μπορούμε να βλέπουμε αρνητικά τα πράγματα. Πρέπει να τα βλέπουμε με δημιουργικό τρόπο. Αν δεν βρεις σήμερα δουλειά όπως έβρισκες πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξεις και την οπτική σου".
Μπλερ: Το Brexit είναι ακόμα αναστρέψιμο

Το Brexit είναι ακόμα αναστρέψιμο, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro. «Επιμένω να πιστεύω ότι είναι ακόμα εφικτό να σταματήσει το Brexit, ακόμα και αν η πιθανότητα είναι μικρότερη από 50%. Το Συντηρητικό Κόμμα έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές διότι δήλωσε ότι θα έφτανε μέχρι τέλος με το Brexit, όποιο κι αν είναι το τίμημα. Οι Συντηρητικοί δεν έλαβαν την εντολή την οποία είχαν ζητήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Κληθείς σε άλλο σημείο της συνέντευξης να σχολιάσει την πορεία της βρετανικής οικονομίας και να πάρει θέση αναφορικά με το εάν τελικώς οι Κασσάνδρες είχαν άδικο, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Αντιθέτως, πιστεύω ότι είχαν δίκιο. Κατά τη στιγμή διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ήμασταν η χώρα της Ομάδας των 8 (G8) με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Τώρα έχουμε την πιο αδύναμη. Οι επενδύσεις σε τομείς-κλειδιά μειώνονται. Όχι, η κατάσταση δεν είναι καλή».
Γερμανία: Προς μεγάλο συνασπισμό

Η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Γερμανίας συμφώνησε ομόφωνα στην έναρξη συζητήσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγγελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του κόμματος.   Οι επικεφαλής του SPD, σε έγγραφό τους που έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, αναφέρονται και στα βασικά τους αιτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τον εναρμονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο της φορολογίας των επιχειρήσεων, υψηλότερη φορολογία για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, αυξημένες επενδύσεις στην παιδεία, υψηλής ταχύτητας διαδίκτυο, δρόμους και κοινωνική εστία.   Τα μέλη του SPD θα συζητήσουν τις προτάσεις της ηγεσίας στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 ως τις 9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο. Τσίπρας προς Σουλτς Τηλεφωνήματα και μηνύματα από ευρωπαίους ηγέτες που τον παροτρύνουν να συνεργαστεί με τους Χριστιανοδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης φέρεται να λαμβάνει τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος του SPD. Όπως αποκαλύπτει σε δηλώσεις του προς την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, τις τελευταίες μέρες λαμβάνει αρκετά τηλεφωνήματα και μηνύματα από ευρωπαίους ηγέτες που τον ενθαρρύνουν να συνεργαστεί με τους Χριστιανοδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ανάμεσα στους ηγέτες που έχουν επικοινωνήσει μαζί του, όπως αναφέρει, είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν -ο οποίος επικοινώνησε μάλιστα πολλές φορές μαζί του τηλεφωνικά την περασμένη εβδομάδα- αλλά και ο έλληνας πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να απέστειλε γραπτό μήνυμα στον Μάρτιν Σουλτς, καλώντας τον να μην αρνηθεί την ευκαιρία να παίξει ρόλο «σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη».
Αλλαγή στο τιμόνι του Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα θα επιλέξουν στις Βρυξέλλες τον νέο επικεφαλής τους, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ και θα αναλάβει το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης.   Οι επίσημοι υποψήφιοι για τη θέση αυτή είναι τέσσερις: ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο, που μοιάζει να είναι το φαβορί, η κεντροδεξιά Λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε- Οζόλα, ο Σλοβάκος σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Κάζιμιρ και ο Λουξεμβούργιος φιλελεύθερος Πιερ Γκραμένια.      Ο επικεφαλής του Eurogroup εκλέγεται για μια θητεία δυόμιση ετών και προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, βασικός στόχος των οποίων είναι θα διασφαλιστεί ο συντονισμός των εθνικών οικονομικών πολιτικών.      Στη σημερινή ψηφοφορία κάθε υπουργός διαθέτει μία ψήφο σε κάθε γύρο. Ο πρώτος υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 10 ψήφους, σε συνολικά 19, θα κερδίσει.   «Εκτιμώ ότι η διαδικασία θα διαρκέσει δύο ή τρεις ώρες», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.   Ο Πορτογάλος Σεντένο φαίνεται να είναι το φαβορί να αντικαταστήσει τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι αναγκασμένος να αποχωρήσει από τη θέση έπειτα από δύο θητείες μετά την ήττα του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές.   «Ξεκάθαρα είναι ένας από τους υποψήφιους που πληροί (…) τα κριτήρια που έχουμε θέσει», σχολίασε το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.   Ο Σεντένο έχει επίσης τη στήριξη της Ισπανίας, αλλά και της Ιταλίας, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Πάντοαν επίσης ήθελε τη θέση αυτή, αλλά υπαναχώρησε διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τις ιταλικές εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Μάιο του 2018.   Ο οικονομολόγος, με σπουδές στο Χάρβαρντ, έχει ηγηθεί της Πορτογαλίας κατά την ισχυρή ανάκαμψή της από την κρίση χρέους και τη διάσωσή της την περίοδο 2011-2014. Η χώρα καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.
Der Standard: Το Ελληνικό μπορεί να τελειώσει την κρίση

Τις αναπτυξιακές δυνατότητες που διανοίγει για την ελληνική οικονομία το μεγάλο επενδυτικό έργο στην έκταση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό τονίζει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Όπως εκτιμά στην ηλεκτρονική της έκδοση, η επένδυση «θα μπορούσε να βοηθήσει το σύνολο της οικονομίας να ορθοποδήσει». Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει ότι «η έκταση του παλαιού αεροδρομίου είναι ακόμη ανεκμετάλλευτη. Σύντομα πρόκειται να δημιουργηθούν εκεί οι μεγαλύτερες τουριστικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. Τα σχέδια περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, καζίνο, συνεδριακούς χώρους, μαρίνα για θαλαμηγούς και μια δημόσια παραλία. Με την επένδυση στην περιοχή και τις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, η κρίση στην Ελλάδα θα αποτελέσει παρελθόν, λέει ο Γκερντ Ντύκελμαν-Ντουμπλάνι, εμπορικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του Εμπορικού Τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «επενδύσεις οκτώ δισ. ευρώ και 75.000 θέσεις για την ανοικοδόμηση της τεράστιας ανεκμετάλλευτης έκτασης (...) έχουν συμφωνηθεί, υπογραφεί και επικυρωθεί από τη βουλή». Ο Γκερντ Ντύκελμαν-Ντουμπλάνι εκτιμά ότι «μια επένδυση αυτού του μεγέθους και με τέτοια συμβολική ισχύ θα ταράξει τα νερά. Εάν οι Έλληνες επιχειρηματίες δουν τις μπουλντόζες να κινούνται στο Ελληνικό θα αισθανθούν αυτοπεποίθηση και θα προχωρήσουν στην υλοποίηση και των δικών τους έργων». Παρά τις όποιες δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στη διαδικασία υλοποίησης του έργου, η Der Standard εκτιμά ότι «φαντάζει σχεδόν αδιανόητο η Lamda και οι εταίροι της να τα παρατήσουν τελικά. Η πίεση των ευρωπαίων δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη. Επιπλέον μετά από οκτώ χρόνια χρηματοοικονομικής κρίσης η χώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο της αλλαγής. Οι ενδείξεις ότι αντιστρέφονται τα δεδομένα επιτέλους υπάρχουν», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη και την τεχνική συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα. Το δημοσίευμα της εφημερίδας κλείνει αναφερόμενο στην παρουσία του ομίλου Lamda Development στο πρώτο ελληνοαυστριακό επιχειρηματικό φόρουμ του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Αυστρίας, που διεξάγεται σήμερα στη Βιέννη.